Alimente de primavara – detoxifiere si vitaminizare

Alimente de primavara – detoxifiere si vitaminizare

4 minute citire

- 09/05/2023

Alimente de primavara – detoxifiere si vitaminizare

Primavara – anotimpul verde

 

Primavara este anotimpul in care zilele devin tot mai lungi, aerul se simte din ce in ce mai proaspat si oamenii par sa fie mai bine dispusi. Aceasta schimbare de sezon marcheaza momentul in care natura prinde viata si experimenteaza reinnoirea.  Plantele infloresc, copacii inmuguresc, iar totul in jur capata culoare.

 

Cu toate acestea, putem simti si senzatii mai putin placute, precum oboseala generala, slabiciune sau dificultati de concentrare. Aceasta stare, denumita „astenie de primavara”, se datoreaza alimentatiei nesanatoase, lipsei vitaminelor si mineralelor, dar si stilului de viata haotic, sedentar si stresant.

 

Alimentele de primavara sunt si ele viu colorate, pline de arome si texturi proaspete, dar mai ales sunt pline de antioxidanti, vitamine, minerale, flavonoide si alti compusi pe care corpul nostru ii iubeste. Aceste alimente refac rezerva organismului de nutrienti, intaresc sistemul imunitar si ne ajuta sa ne adaptam mai usor schimbarii.

 

Detoxifiere si vitaminizare

 

Legumele si fructele de primavara sunt pline de vitamine (A, C, K, vitamine din grupul B), minerale, antioxidanti dar si fibre, fiind de un real folos daca vreti sa pierdeti din greutatea acumulata peste iarna. De asemenea, sunt alcalizante, iar in prezent se cunoaste faptul ca un organism alcalin lupta mult mai bine impotriva infectiilor. Datorita continutului in calciu si magneziu, previn osteoporoza si mentin sanatatea oaselor si a dintilor, prin continutul de fier ajuta la formarea hemoglobinei si la oxigenarea tesuturilor,  iar prin prezenta vitaminelor reduc senzatia de oboseala, actioneaza impotriva radicalilor liberi si ajuta la buna functionare a creierului.

 

Metabolismul si alte procese biologice perfect sanatoase pot crea produse secundare toxice care trebuie excretate, dar pentru aceasta nu sunt motive sa ne ingrijoram. Corpul uman este dotat in mod natural cu organe (intestinul si ficatul, rinichii, plamanii, pielea si sistemul limfatic) care fac toata detoxifierea de care avem nevoie, inca de la nastere.

 

Dietele de detoxifiere sunt, in general, interventii alimentare pe termen scurt si au rolul de a favoriza eliminarea naturala a toxinelor din organism. O dieta tipica de detoxifiere poate implica o perioada de post, urmata de o dieta cu fructe, legume, sucuri de fructe si apa. Uneori, o detoxifiere poate include si ierburi, ceaiuri, sau suplimente alimentare.

 

Apa este foarte importanta, deoarece accelereaza eliminarea toxinelor din organism. Deshidratarea, in schimb, poate provoca dureri de cap si oboseala. Asadar, a bea apa este cea mai simpla si mai eficienta cale de a combate slabiciunea si de a sustine functionarea normala a organismului. Se recomanda consumul a cel putin 2 litri de apa pe zi, de preferat intre mese, pentru a nu dilua sucurile digestive.

 

Ce alimente se recomanda primavara?

 

Primavara abunda in alimente colorate si nutritive. Este recomandat sa includeti in dieta dumneavoastra salata verde si alte verdeturi, spanac, morcov, ridichi, urzici, leurda, ceapa si usturoi verde, dar si fructe.

 

Pe scurt va vorbim despre cateva dintre aceste alimente de primavara:

 

Spanacul - este o leguma extrem de bogata in nutrienti. Contine luteina si zeaxantina, substante care protejeaza vederea, quercetina, compus cu efect antioxidant puternic si fibre insolubile, care va pot ajuta in reglarea tranzitului intestinal si in prevenirea constipatiei. Pe langa acestea, spanacul contine cantitati mari de vitamine si minerale (carotenoizi, vitamina C, vitamina K, acid folic, fier si calciu).

 

Urzicile – au un aport considerabil in detoxifierea organismului datorita continutului bogat in aminoacizi, acid folic, vitamina A, B2, C, K, clorofila, substante proteice si saruri minerale precum calciu, magneziu, fier, siliciu. De altfel, urzicile sunt considerate “depozitul de vitamine” al primaverii.

 

Ridichile – aduc un aport crescut de vitamina C, antioxidant care ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi din organism si la prevenirea deteriorarii celulelor cauzate de imbatranire, un stil de viata nesanatos si toxinele din mediu. Vitamina C joaca, de asemenea, un rol cheie in productia de colagen, care sustine pielea si sanatatea vaselor de sange.  Ridichile sunt ideale in curele de slabire, deoarece au un continut caloric scazut si un procent ridicat de apa, ceea ce constituie un avantaj pentru persoanele care tin regim.

 

Salata verde -  desi saraca in calorii, este bogata in minerale si vitamine benefice pentru organism. Datorita continutului crescut in fibre si antioxidanti, salata amelioreaza tulburarile digestive, normalizeaza tranzitul intestinal si poate preveni aparitia cancerului de colon.

 

Sparanghelul – aduce un aport important de fibre, vitamina C si folat. Este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina K, un nutrient esential implicat in coagularea sangelui si in sanatatea oaselor. Sparanghelul contine si crom, un oligomineral care poate imbunatati capacitatea insulinei de a transporta glucoza din fluxul sanguin in celule (aceasta este o veste buna daca urmariti des nivelul glicemiei).

 

Capsunile - sunt o sursa excelenta de vitamina C, mangan dar contin, de asemenea, si folat (vitamina B9) si potasiu. Sunt foarte bogate in antioxidanti si alti compusi care pot avea beneficii pentru sanatatea inimii si pentru controlul glicemiei.

 

Ce suplimente alimentare se recomanda primavara?

 

Pentru a preveni astenia de primavara, putem administra un supliment alimentar bogat in vitamine si minerale, precum Alive https://salofarm.ro/secom-alive-fara-fier-30tb-1-1-50-la-al-doilea sau Centrum Energy https://salofarm.ro/centrum-energy-30compr . Acestea asigura nutrienti ce  ajuta la buna functionare a organismului, reduc senzatia de slabiciune si stimuleaza sistemul imunitar.

 

Pentru a ajuta organismul in procesul de detoxifiere putem administra:

- pentru sustinerea ficatului https://salofarm.ro/secom-total-cleanse-liver-60caps-veg

- pentru sustinerea intestinului https://salofarm.ro/colonhelp-240g

- pentru sustinerea sistemului urinar https://salofarm.ro/secom-uro-care-litho-cleanse-60caps-veg

- pentru piele https://salofarm.ro/plantextrakt-polygemma-nr-13-piele-detoxifiere-50ml

- pentru plamani https://salofarm.ro/plantextrakt-polygemma-nr-16-plamani-detoxifiere-50ml 

Aceste suplimente sustin procesul natural de detoxifiere, ajuta la eliminarea mai rapida a toxinelor si mentin sanatatea cailor de epurare.

 

Daca doriti sa aflati mai mult, pe www.salofarm.ro puteti consulta o gama larga de suplimente alimentare, accesand urmatorul link: https://salofarm.ro/vitamine-si-suplimente/detoxifiere-si-dieta



Produsul a fost adaugat in cos