Sustinerea imunitatii primavara

Sustinerea imunitatii primavara

6 minute citire

- 09/05/2023

Sustinerea imunitatii primavara

Ce este imunitatea?

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a opune rezistenta in fata microbilor: virusuri, bacterii, ciuperci microscopice, paraziti si de a-si pastra sanatatea.

Prima linie de aparare este reprezentata de piele si mucoase, care nu permit patrunderea agentilor agresori in organism. Daca agentii patogeni trec de aceste bariere, ei trebuie sa se confrunte cu structurile sistemului imunitar. Exista insa si situatii cand sistemul imunitar este depasit, slabit si are nevoie de sustinere pentru a face fata agentilor patogeni.

Cauzele unei imunitati scazute

Stilul de viata modern si haotic trait intr-un mediu din ce in ce mai poluat supune sistemul imunitar la o lupta continua. Problemele de zi cu zi, stresul, oboseala cronica, lipsa alimentatiei sanatoase si apelarea la antibiotice pentru fiecare raceala au efecte nefaste asupra organismului nostru.

Vremea de primavara este imprevizibila, intr-o zi poate fi cald si soare, iar in urmatoarea poate fi rece si vant. Aceste schimbari de sezon si de temperatura ii pot face pe unii dintre noi mai sensibili si pot raci mai des.

Manifestarile unei imunitati slabite

Un sistem imunitar slabit este caracterizat prin scaderea capacitatii de aparare a organismului, ce atrage dupa sine cresterea frecventei infectiilor virale si bacteriene, precum si stari de oboseala continua.

In peste 90% din cazuri, infectiile respiratorii sunt cauzate de virusuri, restul fiind de natura bacteriana. Infectiile respiratorii virale sunt cauzate de peste 200 de virusuri, printre care cele mai raspandite sunt: rinovirusurile, coronavirusurile, virusul sincitial respirator, enterovirusurile si virusul gripal.  Spre deosebire de bacterii, virusurile nu se pot dezvolta si inmulti singure, fiind dependente de celula gazda.

Majoritatea acestor infectii sunt localizate:

  • 95% la nivelul cailor respiratorii superioare (rinofaringita acuta – raceala, faringita, amigdalita, laringita, otita medie, sinuzita)
  • 5% la nivelul cailor respiratorii inferioare (bronsita, bronsiolita, pneumonie)

Cele mai frecvente infectii respiratorii, atat la copii cat si la adulti sunt raceala si gripa. Manifestarile sunt diverse si variaza ca intensitate in functie de tipul de virus, de varsta si de starea de sanatate a persoanei afectate.

Astfel, ne putem confrunta cu simptome precum: lipsa poftei de mancare sau de joaca (in cazul copiilor), febra, tuse, stranut, dureri de cap si de gat, frisoane, varsaturi, dureri musculare insotite de o stare de apatie si slabiciune.

Este foarte important sa nu tratam infectiile virale cu antibiotic, si mai ales sa nu tratam cu antibiotic un simptom, de exemplu febra. In general, in cazul unei infectii virale, se trateaza febra care produce disconfort (stare generala afectata, apatie, plans, afectarea somnului).

Cum antibioticele nu actioneaza asupra virusurilor, ci doar asupra bacteriilor, administrarea necorespunzatoare si haotica va induce ulterior rezistenta la antibiotice si susceptibilitate crescuta la infectii.

Cum sustinem imunitatea?

1. Imunitate puternica prin alimentatie, sport si odihna

  • Alimentatia sanatoasa, bogata in fructe si legume este cea mai potrivita cale pentru mentinerea in parametri fiziologici normali a nivelului de reactie a organismului. Din dieta noastra de primavara nu trebuie sa lipseasca spanacul, morcovii, urzica, salata verde sau ridichea.
  • Sportul este si el un pion la fel de important atunci cand ne dorim sa avem un organism rezistent. Dupa un anotimp rece, petrecut preponderent in casa, primavara incepem sa facem mai mult sport. Prin miscare se intensifica circulatia, se oxigeneaza intregul corp si sunt stimulate toate functiile organismului (inclusiv functia imunitara). De asemenea, miscarea determina organismul sa secrete endorfine care aduc placerea si inlatura stresul.
  • Respectarea programului de odihna, relaxare si somn este foarte importanta. Pentru un adult, se recomanda un somn de 7-9 ore pe noapte, timp in care organismul se fortifica.

2. Imunitate puternica prin administrarea de suplimente alimentare imunostimulatoare

Ce fel de suplimente alegem?

  • Suplimente ce au in compozitie extracte naturale
  • Suplimente cu eficacitate terapeutica sustinuta prin studii clinice de specialitate
  • Suplimente lispite de reactii adverse
  • Suplimente cu administrare usoara, atat pentru copii cat si pentru adulti
  • Suplimente cu gust placut si usor de acceptat, mai ales de catre cei mici

https://salofarm.ro/walmark-minimartieni-gummy-cu-echinacea-60jeleuri

https://salofarm.ro/secom-system-well-ultimate-immunity-30t

3. Imunitate puternica prin administrarea de vitamine si minerale

  • Vitamina C ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. De asemenea, reduce senzatia de oboseala si da un boost de energie si putere.

https://salofarm.ro/secom-vitamina-c-pentru-copii-sirop-cu-gust-de-portocale-118-5ml

https://salofarm.ro/gnc-vitamin-c-1000mg-timed-released-90tb

  • Vitamina D este foarte importanta pentru organism. Aceasta contribuie atat la sanatatea oaselor si a muschilor, cat si la sustinerea imunitatii. S-a observat ca pacientii care au deficit de vitamina D3 sunt mai predispusi la infectii ale cailor respiratorii superioare, comparativ cu pacientii care au o valoare normala de vitamina D3 in sange.

https://www.mattca.ro/evital-baby-guard-d3-x-40-cps

https://www.mattca.ro/secom-vitamin-d3-5000ui-60caps-moi

  • Zincul protejeaza celulele de stresul oxidativ, ajuta la functionarea normala a imunitatii si reduce incidenta episoadelor de raceala.

https://www.mattca.ro/jamieson-zinc-50mg-90tb

  • Seleniul are efect antioxidant si contribuie la sustinerea imunitatii.

https://www.mattca.ro/gnc-seleniu-natural-200mcg-100tb

  1. Imunitate puternica prin administrarea de probiotice

Probioticele mai sunt denumite “bacterii bune”.  Acestea sunt esentiale pentru digestie si pentru tranzitul intestinal, dar se pare ca ajuta si la buna functionare a imunitatii. Cercetarile despre alte beneficii ale probioticelor sunt in curs de desfasurare, iar modul in care acestea influenteaza imunitatea reprezinta un domeniu de interes deosebit.  

https://www.mattca.ro/enterolactis-baby-picaturi-10ml

https://www.mattca.ro/zdrovit-lacium-50-miliarde-ufc-10caps

  1. Intarirea imunitatii prin utilizarea spray-urilor nazale protectoare

Acestea sustin sistemul natural de aparare a organismului. Ele creeaza o bariera protectoare la nivelul nasului, impiedicand fixarea virusurilor de mucoasa si prevenind astfel raspandirea si multiplicarea acestora. Se pot utiliza incepand cu varsta de un an si sunt sigure atat in timpul sarcinii, cat si in timpul alaptarii.

https://www.mattca.ro/gripvis-spray-nazal-20ml  

 

Alimentatia sanatoasa, bogata in fructe si legume de sezon, hidratarea, sportul si somnul sunt aspecte extrem de importante de care trebuie sa tinem cont daca ne dorim o imunitate puternica. Pentru aceasta ne ajuta si suplimentele alimentare, ce vin in completarea dietei si ne fortifica organismul. Pe www.salofarm.ro gasiti o gama larga de suplimente alimentare cu efect imunostimulator, ce va ajuta sa stati departe de raceala si gripa.

https://salofarm.ro/vitamine-si-suplimente/imunostimulente-i-tonice

 

Pentru a vedea daca aveti un sistem imunitar puternic sau daca aveti nevoie de sustinere, va invitam sa parcurgeti urmatorul test si sa urmati recomandarile specifice:

TEST DE IMUNITATE pentru tine si copilul tau

  1. Cat de des racesti?
  2. La fiecare 6 luni
  3. La fiecare 2 luni
  4. 1 data pe luna
  5. Episoadele de raceala dureaza:
  6. 3-4 zile
  7. 9-10 zile
  8. 14 zile
  9. Faci des afte bucale/herpes?
  10. In fiecare vara
  11. De 2 ori pe an
  12. De fiecare data cand racesc sau sunt stresat(a)
  13. Lipsesti de la scoala/gradinita din cauza imbolnavirilor?
  14. La ficare 6 luni
  15. La fiecare 2 luni
  16. 1 data pe luna
  17. Ai stari de oboseala?
  18. Niciodata
  19. Din cand in cand
  20. Frecvent
  21. Cat de des se intampla sa faci candidoza bucala/cutanata?
  22. Niciodata
  23. Din cand in cand
  24. Frecvent

Interpretare

Majoritatea a): ai un SISTEM IMUNITAR PUTERNIC, care te ajuta sa lupti cu virusurile si bacteriile ce iti pot provoca diverse boli.

Sfaturi: consuma in fiecare zi legume si fructe, fa sport cu regularitate. Foloseste imunostimulatoare cel putin o data pe an, in sezonul rece.

Majoritatea b): ai un SISTEM IMUNITAR DESTUL DE SLABIT, iar posibilitatea de imbolnavire, mai ales in sezonul rece, este mare.

Sfaturi: consuma in fiecare zi legume si fructe, fa sport cu regularitate, dormi suficient. Foloseste imunostimulatoare cel putin de doua ori pe an.

Majoritatea c): ai un SISTEM IMUNITAR FOARTE SLABIT, posibilitatea de a te imbolnavi este mare si ai nevoie de o sustinere a sistemuului imunitar.

Sfaturi: consuma in fiecare zi legume si fructe, fa sport cu regularitate, dormi suficient, incearca sa-ti faci un program regulat de alimentatie si odihna si spala-te des pe maini.

Foloseste imunostimulatoare la fiecare schimbare de anotimp cand posibilitatea de imbolnavire este foarte mare sau ori de cate ori apare cate un episod de boala.



Produsul a fost adaugat in cos