Cum ne raportam la stres si ce facem sa il reducem

Cum ne raportam la stres si ce facem sa il reducem

5 minute citire

- 26/07/2023

Cum ne raportam la stres si ce facem sa il reducem

Ce este stresul?

 

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, stresul poate fi definit ca o stare de tensiune psihica sau ingrijorare cauzata de o situatie dificila.

Poate aparea in urma oricarui eveniment sau gand ce ne face sa ne simtim suparati, nervosi, agitati sau frustrati, fiind un raspuns natural care ne determina sa facem fata amenintarilor si provocarilor ce apar in viata noastra. Este important de stiut ca toti oamenii experimenteaza stres intr-o anumita masura, dar ceea ce ne diferentiaza este modul in care ne raportam la stres si cum raspundem. Perioadele mici de stres pot fi bune pentru noi si ne pot motiva sa atingem obiective precum sustinerea unui examen sau a unui discurs. In exces, mai ales atunci cand se simte scapat de sub control, stresul poate avea un impact negativ asupra starii de spirit, a bunastarii generale si a relatiilor noastre.

 

Cum se manifesta stresul?

 

Stresul se poate manifesta prin frica, ingrijorare, tahicardie, incapacitatea de relaxare, tulburari de somn, modificarea tiparelor de alimentatie, dificultati de concentrare, inrautatirea starilor de sanatate preexistente si utilizarea crescuta a alcool, tutun sau alte droguri.

Stresul poate veni cu o serie de emotii, inclusiv anxietate si iritabilitate. Cand suntem stresati, ne poate fi greu sa ne relaxam si sa ne concentram. Putem avea dureri de cap sau alte dureri corporale, tulburari digestive sau probleme cu somnul. Ne pierdem pofta de mancare sau mancam mai mult decat de obicei. Stresul cronic poate agrava problemele de sanatate preexistente si poate creste consumul nostru de alcool, tutun si alte substante.

Situatiile stresante pot provoca sau exacerba, de asemenea, tulburari de sanatate mintala, cel mai adesea depresie si anxietate, care necesita asistenta medicala. Cand suferim de o afectiune de sanatate mintala, se poate datora faptului ca simptomele noastre de stres au devenit persistente si au inceput sa ne afecteze functionarea zilnica, inclusiv la scoala sau la locul de munca.

Secom - Total Calm Advanced 60caps.veg

Cum diferentiem stresul acut de cel cronic?

 

Stresul acut

Il simtim cand ne certam cu cineva, cand schiem pe o panta abrupta sau cand punem o frana brusca in trafic. De asemenea, apare atunci cand facem ceva nou sau interesant, cum ar fi sa zburam cu parapanta. Este stresul pe termen scurt, care dispare rapid si ne ajuta sa gestionam situatiile periculoase. Toti oamenii trec prin stres acut la un moment dat. Corpul reactioneaza la stres eliberand hormoni care fac creierul mai alert, fac muschii sa se incordeze si maresc pulsul, reactii ce ne ajuta sa ne protejam.

 

Stresul cronic

Putem spune ca suferim de stres cronic atunci cand corpul ramane alert o perioada mai lunga de timp, chiar daca nu exista un pericol real. Poate fi simtit in caz de probleme cu banii, relatii nefericite sau probleme la locul de munca. Orice tip de stres care dureaza saptamani sau luni este stres cronic. Putem deveni atat de obisnuiti cu stresul cronic incat sa nu ne dam seama ca a devenit o problema, iar daca nu reusim sa il gestionam, pot aparea diferite tulburari.

 

Ce recomandari avem pentru a reduce stresul?

 

  1. Pastrati o rutina zilnica

Pastrarea unui program zilnic ne poate ajuta eficientizam timpul si sa ne simtim in control. Stabiliti timp pentru mese regulate, timp de petrecut cu membrii familiei, pentru exercitii fizice, treburi zilnice si alte activitati placute.

 

  1. Faceti exercitii de respiratie

Este greu sa controlam mintea folosind mintea. Cand suntem stresati sau obositi, este dificil sa canalizam recunostinta, pacea sau alte mecanisme importante ale mintii, dar daca folosim corpul in locul creierului, vom reusi sa ne relaxam. In situatii de stres sau de vigilenta ridicata, dorim sa valorificam faptul ca ne putem controla respiratia.

Tehnica de respiratie 4-7-8 ne poate ajuta sa ne relaxam si sa reducem stresul. Aceasta presupune inspiratia timp de 4 secunde, mentinerea respiratiei pentru 7 secunde si expiratia timp de 8 secunde. Este important de retinut ca pentru a incetini ritmul cardiac, expiratia trebuie sa fie mai viguroasa si/sau mai lunga decat inspiratia.

 

  1. Dormiti suficient

Un somn de inalta calitate este esential, deoarece acesta este fundatia sanatatii mintale, cognitive si a performantei. Este important sa dormim intre 7-9 ore pe noapte. Somnul repara, relaxeaza si intinereste corpul nostru si poate ajuta la inversarea efectului stresului.

Pentru un somn odihnitor se recomanda sa:

  • Stabiliti un orar si sa fiti consecventi. Incercati sa mentineti un program consistent de somn si trezire (+/- o ora) chiar si in weekend.
  • Daca este posibil, faceti zona de dormit linistita, intunecata, relaxanta si setati o temperatura confortabila, usor scazuta cu 1-3 grade, pentru a favoriza starea de somn.
  • Limitati utilizarea dispozitivelor electronice, cum ar fi televizoarele, computerele si telefoanele inteligente, inainte de a dormi.
  • Evitati mesele mari, cofeina si alcoolul inainte de culcare.
  • Faceti exercitii. A fi activ fizic in timpul zilei va poate ajuta sa adormiti mai usor noaptea. Daca va antrenati dupa-amiaza (de asemenea, daca beti cafea tarziu): faceti un dus sau o baie fierbinte dupa exercitiu pentru a va ajuta sa va pregatiti corpul pentru somn.

 

  1. Conectati-va cu ceilalti

Conexiunea sociala poate reduce stresul, anxietatea si depresia, ne poate ajuta sa ne reglam emotiile si ne poate imbunatati sistemul imunitar.

Pastrati legatura cu familia si prietenii si vorbiti despre preocuparile si sentimentele pe care le aveti. In acest mod va puteti ridica starea de spirit si puteti reduce stresul.

 

  1. Manancati sanatos

Ceea ce mancam si bem ne poate afecta sanatatea si starea de bine. Incercati sa aveti o dieta echilibrata si sa mancati la intervale regulate. Beti suficiente lichide si pe cat posibil mancati multe fructe si legume proaspete.

 

  1. Petreceti timp in natura

Conform unui studiu de la Harvad, chiar si 20 de minute petrecute in natura (zone verzi din apropiere, parcuri, paduri) pot ajuta la reducerea stresului. Cercetarile efectuate in spitale, birouri si scoli au descoperit ca si o simpla planta tinuta in camera poate avea un impact semnificativ asupra stresului si anxietatii.

 

  1. Faceti exercitii in mod regulat

Orice forma de miscare poate reduce stresul. Fie ca mergeti pe jos, faceti yoga, alergati sau faceti exercitii mai intense, cel mai important lucru este sa alegeti o activitate care va place.

Sanofi Magnevie Stress Resist x 30compr.film

  1. Utilizati suplimente alimentare ce reduc stresul

Total Calm Advanced de la Secom este un supliment alimentar cu formula complexa. Acesta contine extracte vegetale de Ginseng siberian, Ronitia si Rhodiola, plante ce sustin adapatarea organismului la stres. L-teanina reduce raspunsul la stres si ajuta la  gestionarea stresului si la reducerea anxietatii.

Magneziul si vitamina B6 au de asemenea efecte benefice in caz de stres. Un supliment ce contine aceasta asociere, dar si extracte din plante este Relaxopyhtol. Acesta reduce momentele de stres, anxietate si ajuta la restabilirea confortului psihic.

Alte exemple de suplimente sunt: Mag your mind,  Sedivitax, NeoMagni Stress sau Magnevie Stress resist. Pe salofarm gasiti o gama larga de produse ce sustin sanatatea sistemului nervos si pot reduce stresul, pentru a va bucura de o viata linistita si relaxanta.

 

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

 



Produsul a fost adaugat in cos